Misteris i llegendes al Monestir de Sant Cugat

Reserva’t una nit de dissabte d’estiu per fer una visita guiada plena de misteris i llegendes al Monestir de Sant Cugat.

Entrar a un monestir de nit ja és en si una experiència prou interessant. Viuràs el silenci i la penombra entre parets mil·lenàries, una atmosfera perfecta per començar a escoltar històries misterioses. Relats, que potser et fan una mica de por, que et transportaran a èpoques passades i que et faran conèixer enigmes encara no desxifrats.

Tot apunta que aquestes nits d’estiu a Sant Cugat seran diferents i molt especials. La visita guiada, Nits de llegendes al Monestir de Sant Cugat, comença puntualment a les deu de la nit davant de l’Oficina de Turisme, a la plaça d’Octavià. De la mà d’un monjo benedictí i guiats per la llum d’una llàntia, descobriràs la història, les llegendes i els éssers màgics que amaga el Monestir de Sant Cugat.

Són moltes les històries que s’amaguen en el Monestir, només et faré un tast d’algunes de les llegendes que s’expliquen a la visita guiada.

La llegenda del gall del penell. L’assassinat de l’abat Biure

Tanca els ulls i imagina’t que ets en una magnífica església medieval, rodejat d’art religiós, entre columnes i murs romànics i gòtics. En aquest escenari escoltaràs una de les històries més sagnants del Monestir de Sant Cugat, l’assassinat de l’abat Biure la nit de Nadal del 1350. És un fet ben documentat, però que està envoltat d’uns quants misteris. Sabem que l’abat Arnau de Biure va ser assassinat per diners, concretament per l’herència d’una família molt rica, els Saltells. El fill, Berenguer de Saltells, acompanyat de bandolers, va matar l’abat a l’altar davant dels seus feligresos. Concretament, va ser assassinat mentre se celebrava la missa del gall, i diu la llegenda que el gall del penell va cantar tan fort que es va sentir fins a Sant Llorenç del Munt i Montserrat. Aquest gall de ferro es conserva actualment a la capella de sant Benet de l’església, i és una de les curiositats d’aquest episodi històric, però n’hi ha moltes més! Per exemple: sabies que encara es conserven la capa i l’alba de l’abat tacades de sang i amb els senyals de les ganivetades? Saps on es troben? Bé, aquesta és una altra història… si continues llegint ho descobriràs més avall.

Gall del monestir de sant cugat

La llegenda del tresor del Monestir de Sant Cugat

Els monjos benedictins van viure al Monestir gairebé de forma ininterrompuda fins al 1835, l’any de la llei de desamortització impulsada per Mendizábal, que va suposar el seu declivi definitiu. Recorda que va ser l’abadia més important del Comtat de Barcelona: durant el segle X el domini territorial del Monestir arribava fins a les terres del Bages i el Penedès, i les bones collites van fer que incrementés el seu poder econòmic. Una mostra d’aquesta riquesa és el meravellós claustre romànic, obra de l’escultor Arnau Cadell, el mateix que va dur a terme el claustre de Girona. La riquesa i la proximitat a Barcelona del Monestir de Sant Cugat van fer que obtingués el beneplàcit del poder polític i eclesiàstic de l’època. L’abadia també va tenir un paper decisiu en l’expansió del Comtat de Barcelona. Segons la llegenda, a causa de les diferents batalles i assalts que patia el Monestir, els monjos hi van ocultar un tresor important. Diuen que mai no s’ha trobat, o potser sí? El dia de la visita pregunteu al guia què va passar amb el tresor…

Sí que sabem de segur que el Monestir de Sant Cugat tenia un gran tresor patrimonial, un dels més rellevants de Catalunya, però de resultes de diferents episodis tràgics de la seva història es va perdre i dispersar. En són bons exemples la gran capa pluvial, feta de lli, seda i or, i l’alba que es conserva de l’abat Biure quan va ser assassinat, que són peces excepcionals, ja que són considerades veritables relíquies de l’abat màrtir. Després de moltes vicissituds, avui dia hi ha trossos repartits d’aquestes peces per diversos museus d’arreu del món:Museu Tèxtil i de la Indumentària i Museu Diocesà a Barcelona; Museu Episcopal de Vic; Museu Lázaro Galdiano i Instituto de Valencia de Don Juan, a Madrid; Musée Royaux d’Art et d’Histoire, a Brussel·les; Rijksmuseum a Amsterdam; Musée Historique dU Tissus, a Lió; Victoria and Albert Museum, a Londres; Cooper Hewitt Museum, a Nova York; Museum of Fine Arts, a Boston; Art Institute of Chicago, Cleveland Museum of Art i Detroit Institute for Arts

Per cert, crec que és crucial que sàpigues que hi ha alguna persona que treballa al Monestir i algun visitant que asseguren que han sentit cantar o resar algú, potser un monjo del passat. D’altres, fins i tot, han vist una figura misteriosa amb un llum d’oli que es passeja les nits dels dissabtes d’estiu. Potser tindràs la sort o la desgràcia de veure’l deambular el dia que ens vinguis a visitar.

Et volem animar a passar una nit d’estiu diferent, plena de misteris i llegendes al Monestir de Sant Cugat, després d’un bon sopar en algun dels restaurants i terrasses de la ciutat.

misteris i llegendes al Monestir de Sant Cugat

Informació pràctica

A la botiga podràs comprar les entrades i consultar tota la informació de la visita guiada (dies, horari i preus) de Nit de llegendes al Monestir de Sant Cugat.

En una atmosfera de misteri parlarem de la vida i la mort, del bé i del mal, de la cultura pagana i cristiana.

A porta tancada, de la mà d’un monjo benedictí i guiats per la llum d’una llàntia, descobriràs la història, les llegendes i els éssers màgics que amaga el Monestir de Sant Cugat.

Si vols fer una visita completa de la història del Monestir, et recomanem la visita guiada: El Monestir més poderós del Comtat de Barcelona. I si vols conèixer la simbologia dels capitells romànics del claustre i divertir-te  a través del joc, et recomanem Claustre del Monestir, coneix les històries que amaguen els capitells. Tota la informació en la nostra botiga en línia.

Per saber-ne més

Reconstrucció del tresor del monestir de Sant Cugat del Vallès
Anna Vallugera Fuster 2012

El lloc dels fets: Sang a l’altar. Monestir de Sant Cugat