T’ANIMES A VENIR DE FESTA?

Sant Cugat 茅s una ciutat rica en festes i tradicions. L鈥橝plec de Sant Medir, la Festa Major, la Festa de Tardor i els Nadals en s贸n algunes de les m茅s significatives. Anima’t i apunta’t a la festa!

Festa de Sant Medir Sant Cugat

Aplec de Sant Medir

Sant Medir 茅s el copatr贸 de Sant Cugat聽i 茅s una de les festes聽m茅s esperades per la poblaci贸. L’aplec 聽t茅 lloc el 3 de mar莽 i consisteix en una trobada multitudin脿ria que reuneix a tot el poble a l’ermita del mateix nom, del segle X, que es troba en el cor del Parc Natural de Collserola.
La festa comen莽a amb la聽cercavila que, acompanyada pels Gegants, recorre聽el cam铆 des del Monestir fins a l’ermita de Sant Medir. Quan arriba a la seva destinaci贸, els capgrossos, els castellers i les sardanes i l’ofici religi贸s en s贸n els protagonistes.

Data:聽3 de mar莽
Lloc: punt de trobada a la pla莽a d’Octavi脿, caminada fins a l鈥檈rmita

Ermita de Sant Adjutori

Festa Major

脡s la gran festa dels santcugatencs, de quatre dies de durada aproximadament, en qu猫 els carrers i les places s鈥檕mplen de gom a gom. La Festa Major t茅 els ingredients imprescindibles d鈥檜na gran celebraci贸: el tradicional preg贸, cercaviles, balls, focs artificials, competicions esportives, concerts i el ball del 芦Paga-li, Joan禄 (29 de juny).
Les聽entitats de la ciutat hi participen oferint activitats com ara els correfocs, les sardanes, els menjars populars i d’altres ja consolidades com la Trobada de Puntaires, la Mostra d鈥橝rtesania i la Botiga al Carrer.

Data:聽al voltant del 29 de juny, dia de Sant Pere, copatr贸 de la ciutat
Lloc: diferents ubicacions 聽

Festa de Tardor Sant Cugat

Festa de Tardor

La Festa de Tardor 茅s la festa de les entitats de Sant Cugat, on cada una mostra la seva feina i fa con猫ixer la seva activitat per mitj脿 d鈥檃ctuacions, tallers i una fira que omple el centre del poble de paradetes i de vida. En aquesta festa es posa en relleu la riquesa del teixit associatiu de la ciutat dins dels 脿mbits socials, de la cultura, la tradici贸, l鈥檈sport i la cooperaci贸, entre d鈥檃ltres.
La Festa de Tardor se celebra des de l鈥檃ny 1976 al mateix escenari, l鈥檈ntorn del Monestir. Les diferents entitats聽de Sant Cugat s鈥檋i agrupen per reivindicar any rere any un tema com煤 a trav茅s d鈥檜n lema i un manifest.

Data: cap de setmana d鈥檕ctubre o novembre (tradicionalment el primer de novembre)
Lloc:聽pla莽a d’Octavi脿

Festa de nadal sant cugat

Nadal a Sant Cugat

Se聽celebra amb diferents tradicions com el Pessebre Vivent, la representaci贸 dels Pastorets, Nadal a l鈥橢nvelat, el Quinto de Nadal, el Caga Ti贸, l鈥櫭爌at de Nadal, el Cap d鈥橝ny i la Cavalcada de Reis.
La Missa del Gall, a la nit de Nadal, t茅 una significaci贸 especial perqu猫 recordem els esdeveniments del 1350, any en qu猫 Ramon Berenguer de Saltells assassin脿 l鈥檃bat Biure en plena cerim貌nia per un problema d鈥檋er猫ncia. La llegenda diu que el gall del penell del Monestir, esgarrifat, cant脿 tan fort en l’instant del crim que rest脿 mut per sempre m茅s. Aquest mateix gall de ferro 茅s qui presideix la missa de la Nit de Nadal. Cada any es representa a la sala capitular del Claustre l鈥檕bra Pedra i Sang, basada en aquests fets.

Data:聽des del 24 de desembre fins al 6 de gener
Lloc: diferents ubicacions