T’ANIMES A VENIR DE FESTA?

Sant Cugat és una ciutat rica en festes i tradicions. L’Aplec de Sant Medir, la Festa Major, la Festa de Tardor i els Nadals en són algunes de les més significatives. Anima’t i apunta’t a la festa!

Festa de Sant Medir Sant Cugat

Aplec de Sant Medir

Sant Medir és el copatró de Sant Cugat i és una de les festes més esperades per la població. L’aplec  té lloc el 3 de març i consisteix en una trobada multitudinària que reuneix a tot el poble a l’ermita del mateix nom, del segle X, que es troba en el cor del Parc Natural de Collserola.
La festa comença amb la cercavila que, acompanyada pels Gegants, recorre el camí des del Monestir fins a l’ermita de Sant Medir. Quan arriba a la seva destinació, els capgrossos, els castellers i les sardanes i l’ofici religiós en són els protagonistes.

Data: 3 de març
Lloc: punt de trobada a la plaça d’Octavià, caminada fins a l’ermita

Ermita de Sant Adjutori

Festa Major

És la gran festa dels santcugatencs, de quatre dies de durada aproximadament, en què els carrers i les places s’omplen de gom a gom. La Festa Major té els ingredients imprescindibles d’una gran celebració: el tradicional pregó, cercaviles, balls, focs artificials, competicions esportives, concerts i el ball del «Paga-li, Joan» (29 de juny).
Les entitats de la ciutat hi participen oferint activitats com ara els correfocs, les sardanes, els menjars populars i d’altres ja consolidades com la Trobada de Puntaires, la Mostra d’Artesania i la Botiga al Carrer.

Data: al voltant del 29 de juny, dia de Sant Pere, copatró de la ciutat
Lloc: diferents ubicacions  

Festa de Tardor Sant Cugat

Festa de Tardor

La Festa de Tardor és la festa de les entitats de Sant Cugat, on cada una mostra la seva feina i fa conèixer la seva activitat per mitjà d’actuacions, tallers i una fira que omple el centre del poble de paradetes i de vida. En aquesta festa es posa en relleu la riquesa del teixit associatiu de la ciutat dins dels àmbits socials, de la cultura, la tradició, l’esport i la cooperació, entre d’altres.
La Festa de Tardor se celebra des de l’any 1976 al mateix escenari, l’entorn del Monestir. Les diferents entitats de Sant Cugat s’hi agrupen per reivindicar any rere any un tema comú a través d’un lema i un manifest.

Data: cap de setmana d’octubre o novembre (tradicionalment el primer de novembre)
Lloc: plaça d’Octavià

Festa de nadal sant cugat

Nadal a Sant Cugat

Se celebra amb diferents tradicions com el Pessebre Vivent, la representació dels Pastorets, Nadal a l’Envelat, el Quinto de Nadal, el Caga Tió, l’àpat de Nadal, el Cap d’Any i la Cavalcada de Reis.
La Missa del Gall, a la nit de Nadal, té una significació especial perquè recordem els esdeveniments del 1350, any en què Ramon Berenguer de Saltells assassinà l’abat Biure en plena cerimònia per un problema d’herència. La llegenda diu que el gall del penell del Monestir, esgarrifat, cantà tan fort en l’instant del crim que restà mut per sempre més. Aquest mateix gall de ferro és qui presideix la missa de la Nit de Nadal. Cada any es representa a la sala capitular del Claustre l’obra Pedra i Sang, basada en aquests fets.

Data: des del 24 de desembre fins al 6 de gener
Lloc: diferents ubicacions