Vols conèixer un dels mestres de l’art tèxtil conegut a escala internacional? Si la teva resposta és sí, aquest és el teu post. A continuació coneixeràs tota la informació necessària per a conèixer la vida i obra de l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga.

Qui va ser Josep Grau-Garriga?

Josep Grau-Garriga va néixer a Sant Cugat del Vallès, el 18 de febrer de 1929, en el si d’una família pagesa que va patir les dificultats de la Guerra Civil i la postguerra i que va viure la presó i l’exili. D’igual manera, és en aquest ambient on Grau-Garriga descobreix la seva vocació per l’art.

Al començament dels anys quaranta rep les primeres influències a través del Museu Nacional d’Art de Catalunya, dels seus frescos i pintures romàniques i gòtiques. Es formarà com a artista primer a la Llotja i després en l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona.

El 1964 presenta la primera exposició individual de tapís del país a la sala Gaspar de Barcelona. L’any següent fa la seva primera sortida a l’exterior participant en la II Biennale Internationale de la Tapisserie Moderne de Lausana, amb la qual obtindrà un especial reconeixement públic.

Grau-Garriga

Centre Grau-Garriga d’art tèxtil

El Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani (Cal Quitèria) acull des d’aquest dissabte 21 de novembre  “Vermells” de Josep Grau-Garriga, comissariada per Àlex Mitrani i Jordi Garrido, que romandrà oberta fins al 31 de juliol de 2021.

És la primera vegada que s’enfoca una exposició de l’artista santcugatenc més internacional i un dels màxims exponents de l’art tèxtil, des del punt de vista plàstic i simbòlic del color vermell, que dona títol a la mostra.

“Vermells” de Josep Grau-Garriga

El vermell és un element fonamental en l’obra de Josep Grau-Garriga. Des dels inicis de la seva carrera, aquest color funciona com a eix simbòlic i compositiu entorn del qual el santcugatenc va bastir la seva obra. Per a l’artista, aquest color li permetia parlar de política, però també d’ell mateix, de l’art i reflexionar sobre l’entorn.

La mostra presenta una selecció acurada de vint-i-cinc obres tèxtils dels anys 70’s i 80’s i algunes obres inèdites com: pintures en paper de l’artista Josep Grau-Garriga i material audiovisual que s’ensenya per primera vegada.

Aquesta mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració de la família de l’artista, que preserva el seu llegat, el Museu de Montserrat, la Fundació Vila Casas, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de la Ciutat de Girona, i també dels col·leccionistes: Joan Mateos (amic de l’artista), Cecilia Melian (Cadis) i Nathalie Aureglia (Mónaco).

Grau_Garriga

Paraules de l’alcaldessa

Mireia Ingla, alcaldessa: “És un orgull poder presentar aquesta mostra museística de l’artista santcugatenc internacional de la història de l’art. Un referent de l’art tèxtil i un dels seus màxims exponents d’aquesta tècnica plàstica. També agraeixo profundament la col·laboració de la família de l’artista, els professionals que hi han treballat i tots els col·laboradors que han fet possible aquesta exposició.”

Si voleu conèixer més sobre l’exposició i el seu autor, podeu visitar el centre d’art tèxtil Grau-Garriga fins al 31 de juliol del 2021, no us ho perdeu!