Coneixeu la història del Pi d’en Xandri?, es tracta d’una de les icones naturals de la ciutat de Sant Cugat, un pi pinyoner de 23 metres d’alçada i amb més de 230 anys.

Localització

El Pi d’en Xandri es localitza dins l’espai de la Torre Negra, aquest forma part del Parc Natural de Collserola, un indret ideal per desconnectar, anar a córrer, passejar en bicicleta o a cavall. Si us hi apropeu, podreu albirar altres espais naturals i culturals dignes de contemplar, tals com:  l’edificació medieval de la Torre Negra i una gran riquesa de vegetació i fauna.

Història del Pi d’en Xandri

El Pi d’en Xandri és un dels pins més vells de Catalunya i tot un símbol ecològic, cultural i històric de Sant Cugat i el Vallès. Es calcula que té uns 234 anys i va néixer per allà l’any 1774, plena edat moderna i ha perdurat fins als nostres dies. Sabeu com es poden contar els anys de vida d’un arbre?, a partir de la dendrocronologia, una tècnica de datació que consisteix a datar quelcom a partir de les anelles  de creixement dels arbres.

La icona natural  té una alçada considerable, uns 23 metres, i un tronc de 3,20 metres de diàmetre. La seva capçada fa 21 metres d’ample i té una forma peculiar, com de para-sol, amb una branca díscola mig nua. El Pi d’en Xandri va perdre part del seu brancam i va adoptar aquesta forma a causa de la neu que s’hi va acumular la nit de Nadal de l’any 62, quan va nevar fortament per tot el territori vallesà. No fa molts anys, l’any 1997 uns vàndals  van intentar talar-lo i cremar-lo.  A partir d’aquest moment va ser necessari ajudar el pi amb uns pals de ferro que l’ajudessin a subjectar-se i recuperar-se de l’atac.

Com a curiositat el territori on es localitza l’arbre es va voler urbanitzar en diverses ocasions, però les protestes veïnals van aturar el projecte i varen aconseguir la conservació del paisatge.

L’has visitat mai? No t’ho pots perdre!!