S’inaugura a Sant Cugat el Centre Grau-Garriga, el primer centre d’art tèxtil contemporani de tot el país. Cal Quitèria és l’espai on se situa aquest nou equipament cultural que té com a objectiu difondre aquest sector artístic tan important del municipi gràcies a la destacada personalitat de Josep Grau-Garriga.

Al Centre Grau-Garriga podreu gaudir d’una gran varietat d’obres d’art tèxtil com, per exemple, tapissos creats pel santcugatenc Grau-Garriga. Però, a més, també es realitzaran una gran quantitat d’activitats relacionades amb el sector, així com exposicions i trobades interessants.

A Visit Sant Cugat volem que coneguis què és el Centre Grau-Garriga, et convidem que el visitis amb nosaltres.

El Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani obre a Sant Cugat

Com ja hem comentat, es tracta del primer centre dedicat a l’art tèxtil contemporani que obre portes a l’Estat espanyol.  Podreu gaudir de les obres de l’artista Grau-Garriga, que va ser molt destacat dins el sector dels tapissos. Ara, tota la seva obra es podrà veure a aquest nou espai, ja que, fins ara, es trobava a Casa Aymat.

A la jornada de portes obertes es va poder gaudir de visites exprés de 30 minuts de durada. A l’exterior del centre es va fer el taller familiar que s’anomenava “Minitapís” amb l’objectiu d’introduir-los al món del tapís. Pou d’Art va ser l’entitat de Sant Cugat que es va encarregar de gestionar aquest taller per dinamitzar i complementar la vetllada.

A les 12 h es va inaugurar l’exposició “Cent anys de tapís a Sant Cugat” on la comissària Pilar Parcerissas va fer una xerrada d’introducció per explicar la vinculació que el municipi sempre ha tingut amb aquest tipus d’art.

El sector tèxtil a Sant Cugat

Avui dia, el sector tèxtil està experimentant un important creixement, no només a Sant Cugat, sinó a tot el món. El motiu és que es tracta d’un tipus d’artesania molt particular on es poden veure les vinculacions ètniques, col·lectives o individuals en un mitjà que és molt popular i que forma part del nostre dia a dia. A més a més, l’art tèxtil contemporani també compta amb una forta revolució tecnològica que ha fet reinventar el sector i dotar-lo de noves possibilitats i prestacions.

textil sant cugat

Josep Grau-Garriga és un dels artistes més destacats del moviment tèxtil contemporani. Es tracta d’un renovador i un transformador d’un element tan tradicional com el tapís. Durant el segle XX l’artista va començar donar-li major visibilitat a la tapisseria i a renovar l’art tèxtil de forma internacional. Es tracta d’un creador de Sant Cugat que ha motivat la inauguració del Centre Grau-Garriga que, justament, porta el seu nom. I és que es tracta d’una important personalitat del sector que va tenir una gran influència tant a dins com a fora de les nostres fronteres.

Ara, amb l’aparició del Centre Grau-Garriga, Sant Cugat vol donar-li el reconeixement que es mereix  i, a més a més, també vol contribuir amb la seva tasca: que l’art tèxtil contemporani sigui valorat d’una manera àmplia i reconeguda. Per aquest motiu, a aquest centre podrem veure tant obres de Grau-Garriga com la d’altres artistes contemporanis que són protagonistes de l’art actual.

La casa que acull al Centre Grau-Garriga és Cal Quitèria, casa pagesa, que conserva encara la seva estructura  original i un conjunt d’elements que ens traslladen al passat. Hi destaquen les pintures de l’artista Oleguer Junyent que les trobaràs  a l’antic menjador, i la infraestructura vinícola del celler, amb un parell de rajoles grafitades elaborades a la famosa terrisseria Arpí.

Informació pràctica del Centre Grau-Garriga 

Horari d’obertura

  • De dimarts a divendres de 17 a 21 h
  • Dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 20 h
  • Diumenges i festius de 10 a 14 h.
  • Tanca tots els dilluns.  L’1 i 6 de gener, 24 de juny,  25 i 26 de desembre i  agost,tancat.

Adreça

  • Plaça de Cal Quitèria 1
  • 08172 Sant Cugat del Vallès

Més informació