Et proposem fer el Camí de Sant Jaume de Barcelona a Montserrat, per Sant Cugat. Pots començar-ho des de Barcelona passant per Sant Cugat, o des de Sant Cugat, sempre direcció Montserrat. Aquí trobaràs informació actualitzada sobre la ruta, a veure si et decideixes a iniciar el Camí. Però abans d’entrar en matèria algunes informacions que et seran d’utilitat.
Els camins dels pelegrins a Montserrat
Històricament, els pelegrins jacobeus arribaven a Barcelona majoritàriament per via marítima, procedents de tota la Mediterrània. Una fita ineludible de la seva peregrinació i també el seu punt d’inici i de pas en el pelegrinatge cap a Sant Jaume de Galícia, esdevenia Montserrat i el seu monestir.
Per tal d’arribar a la muntanya de Montserrat hi ha dues rutes possibles des de Barcelona: vorejant el riu Llobregat o travessant el Parc Natural de la Serra de Collserola. Les vies proposades tracen els camins històrics que conduïen de Barcelona a Montserrat i tenen la finalitat de recuperar els camins de Sant Jaume i la tradició, jacobea de Catalunya. Els itineraris donen servei a milers de pelegrins, romeus i excursionistes que cada any pugen a Montserrat a peu, a cavall o en bicicleta. Per tal de facilitar el camí, la ruta segueix la senyalística pròpia de la Direcció General de Turisme: pals de tres metres d’alçada amb una o més banderoles, de color blau, indicadores del camí a seguir.
La credencial del Pelegrí del Camí de Sant Jaume
La Credencial del Pelegrí, és un document que ens acredita com a pelegrins i ens serveix com a prova irrefutable de la nostra peregrinació a Santiago de Compostela. És un petit document en què consten les dades del jacobeu i que disposa d’una sèrie d’espais per col·locar-hi els segells dels refugis, parròquies o altres establiments de les poblacions per on passa el pelegrí. En el cas del pelegrinatge a Montserrat, és possible adquirir la credencial a l’Abadia de Montserrat, l’Oficina de Turisme de Barcelona i a l’Oficina de Turisme de Sant Cugat, sota prèvia sol·licitud, juntament amb el segell que acredita el pas per la població i pel Monestir.
La Credencial ens permetrà adquirir la Compostela o “Compostelana”, un document que entrega la Catedral de Santiago amb la finalitat d’acreditar als pelegrins que han realitzat el camí de Santiago o de Sant Jaume, al seu pas per Catalunya. Per tal d’adquirir la teva “Compostelana” has de demostrar, mitjançant la credencial i els segells, que has dut a terme els últims 100 km a peu o 200 km en bicicleta. La “Compostelana”, només et serà entregada si has portat a cap el recorregut amb motivació religiosa i/o religiosa i cultural, si la teva finalitat ha estat plenament cultural et serà entregada una altra certificació de caràcter no religiós.
L’itinerari de Barcelona a Montserrat per Sant Cugat
Tram de Barcelona a Sant Cugat / GR-6
Distància: 18,5 km. Durada a peu: 7 h
Dificultat: Mitjana Totalment pedalable
Descarregat el PDF de l’itinerari
El Camí de Sant Jaume de Barcelona a Montserrat segueix pràcticament del tot el GR-6, excepte en algun tram puntual. Es tracta d’un itinerari més dur que la variant del Baix Llobregat, els desnivells constants fan d’aquest itinerari un repte per als pelegrins més aventurers o per a aquells físicament més preparats.
Et proposem deixar la ciutat de Barcelona pel Velòdrom d’Horta, per tal de començar el camí a través del Parc Natural de Collserola. Recomanem als peregrins que s’aturin a les restes arqueològiques del castell del Fortí, on podran gaudir d’unes magnífiques vistes de la Ciutat Comtal. Per tal de continuar el nostre viatge, haurem de seguir les indicacions del GR-6 per tal d’arribar al pròxim destí: Sant Cugat.
Sant Cugat del Vallès
Es pot accedir a la ciutat tot travessant el barri del Pla del Vinyet, serà a partir de la plaça d’Octavià que es podrà copsar la ciutat antiga. Tant la part antiga com la més moderna conserven noves i grans torres, juntament amb cases d’estiueig modernistes i noucentistes clàssiques. Et pots descarregar el plànol de la ciutat per poder guiar-te pel camí senyalitzat amb el símbol de la vieira.
A l’extrem de llevant del nucli antic trobaràs l’imponent Monestir de Sant Cugat, l’abadia benedictina més important del comtat de Barcelona i conjunt monumental notabilíssim del s. XII, que conserva un dels millors claustres romànics de tota Europa decorat amb 144 capitells únics. El conjunt monàstic estava protegit per muralles, que es troben en un bon estat de conservació i són visitables actualment. Et recordem que la fortificació va tenir un paper molt rellevant en la colonització de nous territoris conquerits als àrabs.
El Monestir s’aixeca sobre les restes de l’emplaçament de l’antic Castrum Octavianum, fortificació romana elevada on, segons tradició, va patir martiri el cristià nord-africà Cugat l’any 303, durant les persecucions de Dioclecià.
Tram de Sant Cugat a Montserrat /GR-6
Kilòmetres: 38,3 km. Durada a peu: 9 h
Dificultat: mitjana Trams alternatius bicicletes
Descarregat el PDF de l’itinerari
En aquesta etapa el pelegrí travessarà terres del Vallès Occidental i es dirigirà cap al Baix Llobregat i la conca del riu de nom homònim.
-
Ullastrell
De marcat caràcter agrícola, les plantacions de vinya van ser el paisatge característic dels voltants de la vila al llarg dels segles.
Cal seguir els carrers de la Serra i d’Enric Prat de la Riba, i prendre el camí que baixa cap a la riera de Gaià. Un cop a la riera, se segueix aigües avall durant uns 2 km fins a la confluència amb la riera de Sant Jaume.
-
Olesa de Montserrat
Se surt d’Olesa per la carretera C-1414 en direcció a Esparreguera. Es travessa el pont sobre el Llobregat i es gira per un petit corriol entre horts que segueix el vessant amunt cap a Esparreguera.
-
Esparreguera
Una llegenda ens diu que al camí entre Martorell i Manresa hi havia un hostal amb una llarga esparreguera que dona nom al poble que es va anar formant al seu voltant. S’arriba a Esparreguera pel carrer de les Hortes i se segueix el carrer de Montserrat tot prenent el camí de Can Comelles. Els pelegrins han de seguir les marques del GR-6.1 fins al forn de calç de Collbató, on enllacen amb la carretera B-112.
-
Collbató
Més amunt de les restes del castell de Collbató, al peu del massís de Montserrat, són famoses les coves de Collbató, especialment les del Salnitre i la Cova Freda. Es passa pel costat de l’Ajuntament i es gira pel carrer d’Amadeu Vives fins a trobar un senyal que indica el camí cap a Montserrat. Es poden seguir els senyals del GR-6 o les marques del Camí de Sant Jaume integrades en la senyalització del Parc Natural de Montserrat.
-
Montserrat
La primera referència documental que tenim de Montserrat data del 888 i dona compte de l’existència de quatre capelles a la muntanya sagrada. La muntanya de Montserrat, a part de lloc de pelegrinatge, és un símbol per a Catalunya i un gran atractiu turístic. Un altre símbol és la imatge tallada en fusta de la Mare de Déu de Montserrat, també coneguda com la Moreneta, asseguda en un tron d’or i pedres precioses.
Finalment, en arribar al santuari i segellar les seves credencials, informem els pelegrins jacobeus que podran seguir el braç major del camí, que prové de Sant Pere de Rodes i es dirigeix cap a Lleida, continuant així amb el seu pelegrinatge fins a Santiago de Compostela.
Consells al pelegrí del Camí de Sant Jaume de Barcelona a Montserrat
Per tal de facilitar la travessa com a pelegrí, et suggerim una sèrie de consells que et poden ser d’utilitat:
-
Quina roba he de portar?
Et recomanem portar roba i calçat adequat a la muntanya, cuidar els nostres peus és essencial, ja que són els que et portaran al nostre destí, per aquest motiu cal acaronar-los i realitzar-nos massatges al final de cada etapa.
-
No t’oblidis de portar provisions!
Un altre aspecte important del tram Barcelona – Montserrat és que en el tram de muntanya, que travessa Collserola, no passa per la zona urbana de cap municipi, així que es recomana portar queviures i aigua.
-
Mira el temps abans de sortir!
Finalment, tenir cura de la climatologia; per això recomanem als nostres lectors dur a terme les etapes a la primavera o a la tardor, quan els dies són més llargs i les temperatures no són tan extremes.
-
Descarrega’t els tracks GR-6
Descarrega’t els tracs del Camí de Sant Jaume, Barcelona- Montserrat, variant Sant Cugat