Cada santcugatenc, santcugatenca i visitant tenen el seu racó preferit de la ciutat. Per alguns, aquest lloc és al nucli antic, potser el Monestir o algun bar i restaurant dels carrers del centre, per d’altres es tracta d’algun lloc endinsat als boscos de Collserola, com les ermites. Si més no, tots tenim algun lloc al cor que ens fa estimar encara més Sant Cugat. I perquè estimem la nostra ciutat, aquí us hem preparat una selecció dels 10 racons més bonics del nostre estimat Sant Cugat. Us animem a descobrir-los i a ampliar la llista!

Monestir de Sant Cugat

El mil·lenari Monestir de Sant Cugat, és segurament un dels racons més màgics i bonics de tota la ciutat, i possiblement, el més estimat per tothom. El seu claustre, joia de l’escultura romànica a Europa, emana pau i tranquil·litat al bell mig de la vila. La seva església, mostra dels corrents artístics que han passat per Catalunya al llarg de la història, té el privilegi de comptar amb un dels tres rosetons més grans de Catalunya. A la tarda, la llum natural que entra pels vitralls del rosetó il·lumina l’interior amb molts colors, i al vespre, el campanar s’il·lumina com un far que guia cap al Monestir a tots els santcugatencs.

Monestir des de la plaça d'octavià

Plaça de Barcelona

La plaça de Barcelona és un dels racons més bonics i tranquils de Sant Cugat. Encara manté el caràcter més tradicional de poble, ja que conserva en bona part l’aspecte original amb cases baixes, llambordes i grans plàtans per donar ombra. És ideal per gaudir de la tranquil·litat de les moltes terrasses que té mentre la mainada juga.

Plaça Barcelona

L’Eixample de Sant Cugat

El “racó” més gran d’aquesta selecció és el barri de l’Eixample de Sant Cugat. L’avinguda de Gràcia, l’artèria principal del barri compta amb excepcionals edificacions modernistes i noucentistes que la classe benestant de Barcelona es va fer construir entre els segles XIX i XX. La Casa Armet és la més destacada, tot i que la Casa Mónaco, Casa Mir, Casa Mójica i el Generalife no s’hi queden gaire endarrere. Passejar per aquest tranquil barri, significa descobrir boniques construccions d’un modernisme més auster, però igualment espectacular i que explica la història de la nostra ciutat. Per descobrir la història d’aquestes cases et proposem la ruta guiada de modernisme i noucentisme a Sant Cugat.

Detall finestra Casa Armet

Pont de Can Vernet

El pont medieval de Can Vernet, en origen part d’un aqüeducte que portava aigua al Monestir, salva el desnivell del torrent de Volpelleres i dona nom al parc que l’envolta. El parc és ple d’arbres de ribera gegants que ressegueixen el curs d’aigua, i que són ideals per descansar, jugar amb la mainada o passejar el gos a la fresca, tot gaudint d’un entorn privilegiat a poques passes del nucli antic.

Pont de Can Vernet

Bosc de Volpelleres

El bosc de Volpelleres és un oasi de natura enmig d’un entorn urbà. Aquest racó tranquil és ideal per protegir-se de la calor de l’estiu i del fred a l’hivern. Hi viuen tota mena d’animals i si un es queda assegut una estona en un dels bancs del bosc, aviat podrà veure els esquirols jugant per les branques de roures, alzines i pins.

Bosc de Volpelleres

Parc natural de Collserola: Torre Negra i Pi d’en Xandri

L’entorn de la Torre Negra és espai natural de gran valor ecològic a tocar del nucli urbà, però encara a la serra de Collserola. És un dels racons més bonics per desconnectar del tràfec de la civilització a tocar de casa i sense sortir de Sant Cugat. A la primavera, els camps sense cultivar s’omplen de roselles mentre que els camps de cereals tenen un ver intens. A l’estiu, quan els cereals s’han de segar, el daurat inunda el paisatge i ofereix imatges de pel·lícula amb el pi d’en Xandri, la Torre Negra o la silueta de Sant Cugat i Montserrat de fons. Si vols visitar la Torre Negra, et recordem que ho podràs fer en forma de visita guiada els dissabtes i diumenges cada mitja hora de 10:30-13 h. Recomanem reserva prèvia a museu@santcugat.cat o en el tel. 936 759 951.

Torre negra

Parc del Turó de Can Mates

El Parc del Turó de Can Mates junt amb el Parc Central de Sant Cugat formen el parc urbà més gran del municipi i un dels més extensos de Catalunya. Està poblat d’arbres i arbustos mediterranis perquè sembli una part més de Collserola.  El punt més alt del parc, el Turó de Can Mates, és a 178 msnm i ofereix unes vistes impressionants de Sant Cugat, Collserola, el Montseny, la Mola i Montserrat. Al capvespre, des de dalt es té una bona panoràmica de la posta de sol al darrere de Montserrat.

can mates

Tres ermites de Collserola

Collserola és plena de petites ermites molt antigues, algunes d’elles molt amagades, d’altres molt més populars. Si més no, totes elles solen ser en racons tranquils al bell mig del bosc. Al terme municipal de Sant Cugat, la més coneguda és l’ermita de Sant Medir, és el patró de la ciutat i al març es fa una romeria des de Sant Cugat i el barri de Gràcia de Barcelona. L’ermita de Sant Adjutori es troba en un camí sense sortida, per la qual cosa sol ser poc concorreguda. És una curiosa construcció de planta circular i al seu costat es troba un antic forn ibèric. Aquest racó de Collserola és un recés de pau que convida a descansar una estona i sentir els sons de la natura. L’ermita de Sant Vicenç del Bosc i la font de Sant Vicenç del Bosc es troben a la vall de Can Gordi de la serra de Collserola. De fet, de l’ermita en queda ben poc, però aquest racó enmig de la natura continua sent un dels més bonics i diferents de Sant Cugat. No gaire lluny de l’ermita i gairebé ficada a un torrent es troba la font, i per això no és d’estranyar la verdor de l’entorn que la rodeja.

Ermita de Sant Adjutori

Mercantic

No podia faltar a la llista de racons més bonics un espai dedicat a les antiguitats, les arts i els llibres. El Mercantic és un mercat de referència a Europa pels amants del col·leccionisme i la decoració. Cada un dels seus racons sorprèn, des de la nau central plena de botiguetes i les acolorides casetes de l’exterior, fins a la sala d’El Siglo, on es pot gaudir de concerts de música en viu rodejat de milers i milers de llibres.

Mercantic

Parc del Torrent de Ferrussons

Segurament molt desconegut per a la majoria de santcugatencs i visitants, el Parc del Torrent de Ferrussons s’ha popularitzat els últims anys per a la celebració d’aniversaris infantils per la seva bellesa i la frescor que emana de la riera. Molts dels assistents d’aquests aniversaris acaben descobrint un racó ideal per a gaudir de la natura sense haver de marxar gaire lluny. Si el visitant es queda quiet sobre el pont que creua el torrent, depenent de la temporada, podrà veure esquirols, ànecs, moltes espècies d’ocells i de tant en tant algun senglar.

parc torrent de ferrussons