Aquest 2022 es commemora l’any Ferrater, dedicat al poeta i assagista Gabriel Ferrater, nascut a Reus. Un representant de l’escriptura i la poesia, un dels grans poetes catalans de tots els temps, que va excel·lir també com a crític d’art i de literatura, i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística.
Gabriel Ferrater, poeta i personatge
Gabriel Ferrater i Soler neix a Reus el 20 de maig del 1922 a una família benestant. El seu pare, Ricard Ferrater, és una persona cultivada que es dedica a la política. Com a curiositat, el seu pare va ser qui va llegir la proclamació de la II República des del balcó de l’Ajuntament de Reus. La família de Ferrater, dedicada a l’exportació de vins en l’empresa que havia fundat l’avi, gaudeix de benestar econòmic.
D’igual manera, a casa disposaven d’una biblioteca molt diversa, que suposava un estímul per a la vocació intel·lectual i lectora del petit, que no serà escolaritzat fins als 10 anys.
Crític d’art i de literatura, va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística. En pocs anys, des de mitjans dels anys cinquanta del segle XX fins a les primeries dels setanta, Ferrater va encarnar la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics; essent així el contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària. L’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica.
Ferrater va posar fi a la seva vida ara fa 50 anys, al seu pis de Sant Cugat, on va residir els seus últims anys.
Audioguia – Ruta literària Gabriel Ferrater
La Ruta literària Gabriel Ferrater us convida a resseguir les passes del poeta a la ciutat i a gaudir de la descoberta o de la relectura de la seva obra poètica, aquesta proposta en forma d’audioguia recorre llocs de la ciutat que guarden relació amb la vida del poeta.
Ferrater va tenir una estreta relació amb Sant Cugat, ciutat que havia triat per viure-hi com un indret tranquil prou a prop a Barcelona però lluny del seu brogit. Des de la tardor de 1965 fins al final de la seva vida, l’abril de 1972, Sant Cugat va ser la seva ciutat d’adopció i d’acollida.
Dins de la trajectòria poètica de Gabriel Ferrater, l’etapa de Sant Cugat correspon a la del final del conreu de la poesia: l’any 1966 apareix Teoria dels cossos i el 1968 publica el conjunt de la seva obra, Les dones i els dies. Sant Cugat i aleshores l’acabada de crear Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, van ser també escenari de l’activitat docent com a professor de lingüística general i de crítica literària. Per altra banda, les famoses tertúlies a El Mesón, van ser un autèntic revulsiu intel·lectual en la vida cultural de la ciutat.
Us deixem un petit tast amb els punts que transcorre aquesta magnífica i especial ruta literària, una nova manera d’entendre la vida de l’autor a la ciutat i de redescobrir espais. Podreu adquirir el material necessari per a realitzar la ruta a l’Oficina de Turisme.
Itinerari literari
- Estació dels FGC.
- Casa on va viure Gabriel Ferrater.
- Biblioteca Gabriel Ferrater.
- Teatre-Auditori Sant Cugat.
- Parc de Ramon Barnils
- Monestir de Sant Cugat del Vallès.
- Jardins del Monestir
- Casa de Cultura.
- El Mesón.
- Cementiri de Sant Cugat del Vallès.
22a edició Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat dedicat a la figura de Gabriel Ferrater
PARAULA. POESIA. FERRATER!, recull una àmplia programació amb una trentena d’activitats, del 13 al 28 d’octubre. Et presentem tota la informació resumida i divida per dies, si vols conèixer més ho podràs fer en la guia del Festival Nacional de Poesia.
13 d’octubre
“Vull subornar la joventut, al Teatre-Auditori, donarà el tret de sortida oficial al Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, el 13 d’octubre. A l’espectacle, Pol López es posa en la pell de Ferrater reproduint les seves paraules pronunciades a diferents entrevistes i conferències. Fins i tot es podrà sentir la veu, ja que l’espectacle incorpora talls d’àudio de les classes de literatura catalana que Ferrater va impartir a la Universitat Autònoma de Barcelona, situada al Monestir de Sant Cugat, a final dels anys 60.
15 d’octubre
- Nit de Poesia, amb el títol “No diré res de mi’” portarà al Monestir els poetes d’avui que diran Gabriel Ferrater en moviment i acompanyats del Quartet Brossa.
- A la Sala Clavé, hi haurà un “Poeta de Guàrdia”, en el qual Josep Pedrals, Maria Callís i Andreu Gomila esdevindran DJ’s poètics, recitant a gust del públic.
18 d’octubre
“Planeta Ferrater”, peça poeticomusical a càrrec de Lluís Anton Baulenas, Gemma Deusedas i Pau Mainé. Ho podrem veure a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, el 18 d’octubre.
19 d’octubre
Presentació del llibre “El Caire Formentera”, guanyador del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2022, obra de Carles Rebassa, al Cafè Auditori, una oportunitat per descobrir els versos del poeta mallorquí.
21 d’octubre
“Qel Xiberta canta Gabriel Ferrater per a Gabriel Ferrater” amb Raquel Xiberta i Manuel Corbalán, i dramatúrgia de Jordi Lara, al Siglo de Mercantic.
El mateix dia, al mateix lloc, Carla Marco Sellés, Eduard Olesti i Pep Sanz, amb la intervenció musical de Clàudia Cabero, seran els poetes novells que Sònia Moya ha triat per donar compte de les noves generacions de poetes amb “Darrera fornada”. Aquest és un esdeveniment recurrent al Festival que demostra que, més enllà de la tradició i el reconeixement als poetes consagrats, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat sempre ha tingut cura de les noves fornades d’autors.
23 d’octubre
Un dels esdeveniments estel·lars del certamen literari santcugatenc serà, un any més, l’Itinerari Literari Gabriel Ferrater que, conduït per Maria Nunes. Enguany inclou una parada a la Rambla Ribatallada, 32, última llar del poeta, on l’Ajuntament de Sant Cugat ha col·locat una placa en homenatge.
27 d’octubre
Roger Comella, Esther Nubiola i Joan Ramon Armadàs són els responsables de “Gabriel Ferrater. Poesia en imatges”.
22 de novembre
L’espectacle de cloenda de l’Any Ferrater el protagonitzarà l’espectacle de Marcos Morau (La Veronal) i Pol Guasch sobre Ferrater, el 22 de novembre al Teatre-Auditori. Sant Cugat posarà així punt final a un any de commemoració, inaugurat el 22 de febrer, a Reus.
Connexió Reus – Sant Cugat
L’Any Ferrater es consolida amb recitals, cicles de conferències, tallers de lectura o d’exposicions, d’espectacles de dansa, cançó i de teatre. D’altra banda, l’Any Ferrater oferirà a biblioteques i centres de secundària materials didàctics de vídeo, i una exposició itinerant, perquè l’obra i la figura de Gabriel Ferrater es facin accessibles als usuaris de les xarxes de biblioteques i als alumnes dels centres d’ensenyament secundari i de les universitats. En altres paraules, un exercici per donar a conèixer la vida i obra de l’autor, explicant el perquè de la importància de la seva figura i obra.
La celebració anual culminarà amb 3 cites molt importants que no et pots perdre, un acte inaugural a Reus (22 de febrer), l’acte central del Dia Mundial de la Poesia a Barcelona (21 de març) i un acte de recapitulació a Sant Cugat (22 de novembre). Els ajuntaments i la Institució de les Lletres Catalanes faran possible aquestes jornades.
- Acte inaugural a Reus – 22 de febrer
- Acte central del Dia Mundial de la Poesia a Barcelona – 21 de març
- Acte de recapitulació a Sant Cugat – 22 de novembre
Podeu conèixer totes les novetats de l’any Ferrater a l’Instagram @anyferrater, juntament amb totes les activitats proposades per aquestes jornades a la web sobre Gabriel Ferrater.
Per acabar us deixem amb un dels molts poemes que l’artista ens va deixar, tot un luxe per a la vista i les nostres oïdes.
A través dels temperamentsu
Uns pins massa sensibles es revinclen
deixant sentir com se saben patètics
mentre compleixen aquest deure líric
d’expressió del vent, que arriba net.
Les arrels cruixen sordes, i les branques
exulten de dolor, per proclamar
que és greu que bufi l’esperit. El vent,
quan surt del bosc, va tot podrit de queixes.