Volem proposar-te 10 visites virtuals a museus i monuments de Barcelona i entorn sense que sigui necessari moure’t del sofà. Podràs navegar entre les seves sales, acostar-te a les seves obres per observar fins al mínim detall i experimentar recorreguts com si estiguessis vivint en el passat.  En aquest post et proposem diferents experiències perquè puguis gaudir des de casa d’aquestes propostes,  tu tries  la manera de fer-ho: mòbil, tauleta, ordinador o el televisor.

Aquestes visites virtuals són una bona forma perquè puguis triar aquells llocs que més tard desitges visitar.  Hem fet una selecció d’aquells museus i monuments, alguns més coneguts que uns altres, que són interessants de descobrir i que alguns d’ells ens permeten conèixer millor la història de Sant Cugat. Comencem?

1. Monestir de Sant Cugat

Monestir_de_Sant_Cugat

Havíem de començar pel Monestir més poderós del Comtat de Barcelona, imponent, t’esperarà sempre en la bella plaça d’Octavià.  La visita virtual et permet navegar per la planta baixa del Monestir, endinsar-te fins al Claustre romànic i observar-lo de prop, i visitar les primeres sales del Museu del Monestir. Si puges virtualment fins a la primera planta podràs continuar visitant el museu, veure el claustre més recent i tenir una bella perspectiva del Claustre romànic.

Seguirem la visita virtual fins a l’Església, on podrem observar la magnífica rosassa, el bell retaule de Tots els Sants, les capelles barroques i trobar el famós penell del gall. Podràs passejar i descobrir alguns detalls, com la tomba de l’Abat Odó, l’òrgan, entre altres. Abans d’acabar el viatge, et proposem que vagis a la part exterior, per veure la plaça de l’Om, el Palau Abacial, les torres, els murs i la creu del terme.  Et deixem l’enllaç de la visita virtual del Monestir de Sant Cugat

2. Celler Modernista de Cèsar Martinell

Bodega modernista cesar martinellEt proposem que gaudeixis d’aquest petit tresor que es troba molt a prop del Monestir de Sant Cugat, ens referim al Celler Modernista. És obra del mestre Cèsar Martinell, figura clau del modernisme industrial català i que té a Sant Cugat la seva obra inacabada. Quan puguis venir a visitar-ho has de tenir present que al costat es troba l’espai Vilab, el centre d’interpretació del vi. Gaudeix de la visita virtual al Celler Modernista de Sant Cugat.

3. Museu Nacional de Arte de Catalunya (MNAC)

yne_Bru_-_Martyrdom_of_Saint_Cucuphas_-_Google_Art_Project

L’MNAC ens proposa diferents itineraris virtuals per poder gaudir de les obres que alberga. El museu destaca per tenir una de les col·leccions més importants i completes del món en art Romànic.

Sant Cugat té una especial relació amb aquest museu, ja que posseeix dues obres molt rellevants que pertanyien a l’antic retaule major del Monestir de Sant Cugat del segle XVXI; el Martiri de Sant Cugat  i Sant Càndid. Les obres són d’Ayne Bru, pintor renaixentista, possiblement d’origen alemany, que va treballar a Catalunya.

La pàgina web del Museu Nacional d’Art de Catalunya ens ofereix els “Itineraris virtuals del MNAC” ordenats segons temàtiques: “Les dones en l’art”, “Il·lustradors de literatura infantil”, “Una mirada numismàtica a les sales d’art Gòtic, del Renaixement i Barroc”, “Les veus del Romànic”, “El bestiari en el Romànic”, “Els interiors modernistes a Barcelona”, “El llibre i la lectura en les col·leccions del museu” o “La música de les naturaleses mortes”.

4. Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha incrementat la seva presència a Barcelona, va posar en marxa el Centre de Conservació i Restauració, que inclou l’Arxiu Arqueològic i incorpora altres centres patrimonials dels barris de la ciutat.

Però avui et volem mostrar la redacció de la Carta històrica de Barcelona, treballs que es van iniciar en 2014, l’objectiu dels quals era indicar en una mateixa carta cartogràfica l’evolució dels diferents estudis de la ciutat. El viatge s’inicia l’any 150 a c i arriba fins a 2010, a través de 26 moments històrics amb les seves corresponents cartografies. A nosaltres ens ha encantat, esperem que a tu també. Carta històrica de Barcelona.

5 Museu d’Historia de Catalunya (MHC)

El Museu d’Història de Catalunya està situat al Palau de Mar, l’única construcció que es conserva del vell port industrial de Barcelona, i pots gaudir de la seva exposició permanent a través del recorregut interactiu.

Des de casa també pots fer una visita audioguiada al museu, el nom de la qual és visita amb el mòbil. Et  permetrà navegar a través de les diferents èpoques, fets històrics i culturals de Catalunya. Aquest recorregut ens ofereix conèixer principalment la segona planta del museu, que va des de la prehistòria fins a 1714, i la tercera planta, que va des del segle XVIII al XXI.

6 Barcino 3D

T’agradaria passejar pels carrers de la Barcelona romana i poder observar les restes romanes que encara es conserven en l’actualitat? Vols conèixer la història de finals del segle III? El Servei d’Arqueologia de Barcelona ens ofereix una experiència interessant a través de Barcino 3D, un passeig virtual pels carrers de Barcino. Personalment a nosaltres ens va funcionar millor l’APP Barcino ·D lite, que pots descarregar-la en el teu mòbil.

7 Museu d’Arqueologia de Catalunya

Una altra manera d’acostar-nos als objectes arqueològics del Museu d’Arqueologia de Catalunya és gaudir-los en tres dimensions. Podem veure’ls de prop des de totes les direccions i descobrir detalls que d’una altra manera passarien desapercebuts o no podríem veure’ls en el museu. El Museu té cinc seus: Barcelona, Empúries, Ullastret, Olèrdola i Girona. D’aquesta manera,  pots gaudir a cop de clic del  bell Capitell de San Polyeuktos, originari de l’església del mateix nom, construïda en el segle VI i que va romandre en peus fins al segle XI a Istanbul, i que va ser utilitzada com a pica baptismal a l’església de la Mercè de Barcelona fins a 1936. Patrimoni 3D en el MAC .

8 Basílica de Santa Maria del Mar

La bella basílica Santa Maria de la Mar construïda entre 1329 i 1383 és un dels millors exponents del gòtic català. Es va fer mundialment coneguda per ser protagonista del llibre la Catedral de la Mar d’Ildefons Falcones, obra traduïda en diversos idiomes. Et convidem que t’endinsis en la magnífica església, que molts consideren la segona catedral de Barcelona, a través de la visita virtual de Santa Maria de la Mar.

9 Monestir de Pedralbes

Et recomanem descobrir aquest bell monestir fundat per la reina Elisenda de Montcada i Pinós l’any 1326, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II. Des dels seus orígens, el lloc va estar habitat per monges clarisses, la branca femenina de l’orde franciscà. El febrer de 1328, la reina vídua va passar a residir en el monestir.

El Monestir de Pedralbes ens ofereix un documental en diferents capítols sobre l’arquitectura, la història i la vida quotidiana dels monjos. Es recrea mitjançant tecnologia 3D i així podràs endinsar-te en algunes de les estades del monestir. La proposta es titula, Després dels murs del Monestir, set-cents anys d’una història en femení i és hora de començar la visita

10 Seu d’Ègara. Esglèsies de Sant Pere

Seu d’Ègara de Terrassa

El conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere ens ofereix un ric patrimoni històric i artístic. Cal destacar els edificis romànics de l’església de Santa Maria i Sant Pere, les pintures altmedievals i romàniques, i els retaules gòtics.

La Seu Ègara, és una joia patrimonial que podem trobar a Terrassa i també  podem fer un interessant recorregut virtual

Aquesta ha sigut la nostra selecció, esperem que hagis  gaudit de les diferents visites.