Et proposem fer una ruta museística a través d’una selecció d’alguns dels nostres museus preferits de Barcelona i entorns. No hi estan tots, i pot ser que hi faltin algun dels més importants, però són una bona representació de la varietat i el coneixement que podem trobar dins la gran Barcelona. També pots complementar aquesta lectura amb el post de visites virtuals que recull altres museus de Barcelona.

Aquesta és la nostra selecció de Museus de Barcelona

En la nostra llista trobaràs des de grans museus, fins a petites joies per descobrir. Segur que aquesta llista podrà anar creixent amb els vostres suggeriments, anirem complementant-la a poc a poc. Ara com ara, et et mostrarem espais museístics molt variats, llocs perquè gaudeixis, per exemple: de les diferents disciplines artístiques del modernisme, coneguis artistes internacionals de la talla de Gaudí, Joan Miró i Frederic Marès, descobreixis artistes figuratius actuals, coneguis l’antiga època romana, o passegis per diferents èpoques històriques a través del Monestir de Sant Cugat i ,fins i tot, et puguis sorprendre amb un museu molt peculiar sobre la vida d’un dels mites mundialment reconeguts, com és el cas de Marilyn Monroe. Descobreix-los pas a pas.

MOCO Museum de Barcelona

El Museu Modern Contemporani o MOCO Barcelona és un museu independent amb una àmplia gamma d’inspiradores obres d’art modern, contemporani i de carrer. La seva seu principal és a Amsterdam (Països Baixos) i ara també han obert portes a Barcelona. A la col·lecció, Moco exposa Jean-Michel Basquiat, Banksy, JR, Kaws, Keith Haring, Jeff Koons, Damien Hirst, Tracey Emin, Yayoi Kusama, Mark Rothko, Andy Warhol, Studio Irma i molts més. Una col·lecció d’art única per reflexionar sobre la societat moderna.

Web: MOCO Barcelona
Adreça: Antic Palau Cervelló (c/ Montcada 25, 08003 Barcelona, ​​SP).

MOCO MUSEUM DE BARCELONA

Museu del Modernisme de Barcelona

Barcelona és coneguda mundialment pel modernisme, però no tots coneixen aquest museu. Aquesta institució privada t’ofereix un passeig per l’art de l’època modernista a Catalunya, en les seves diferents manifestacions i disciplines. Tota una col·lecció de peces que et mostren els mobles, pintures, escultures i arts decoratives de l’època.

Web: Museu del Modernisme
Adreça: carrer Balmes, 48, 08007 Barcelona

Museu del Modernisme de Barcelona

Museu Frederic Marès

El Museu Frederic Marès està situat en el cor del Barri Gòtic, en l’antic Palau Reial dels Comtes de Barcelona. Aquest museu et mostra, no sols l’obra de Frederic Marès, sinó la seva col·lecció d’escultura Hispànica, que va des de l’època antiga fins al segle XIX.

Web: Museu Frederic Marès
Adreça: plaça de Sant Iu, 5, 08002 Barcelona

Museu Frederic Marès

Monestir de Sant Cugat – Museu del Monestir

No podria faltar en aquesta llista el monestir més poderós del Comtat, que alberga un claustre romànic excepcional, amb 114 capitells únics. Et recomanem que facis la visita bé amb l’audioguia, o bé, en cap de setmana amb una de les visites guiades. Acosta’t al museu ja que et permetrà conèixer algunes curiositats de la vida dels monjos i comprendre millor l’arquitectura del Monestir.

Web: Monestir de Sant Cugat
Adreça: plaça de Octavià, 1, 08132 Sant Cugat del Vallès · Barcelona

Jardines del Monasterio de Sant Cugat

Cosmocaixa

L’espai de Cosmocaixa ofereix més de 30.000 metres quadrats de divulgació científica. Un museu sorprenent i interactiu, que t’estimularà la participació i t’acostarà la ciència perquè la puguis comprendre de manera senzilla. T’ofereix gaudir del planetari, del bosc inundat o de la sala univers, també podràs fer un munt d’activitats i conferències que t’acosten sempre a la ciència.

Web: Cosmocaixa
Adreça: carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona

Cosmocaixa

Casa Vicens

Casa Vicens era la casa d’estiu de la família Vicens. És considera la primera obra mestra de Gaudí. La casa va ser construïda entre 1883 i 1885 i va ser declarada patrimoni mundial per la UNESCO. Podràs visitar l’exposició permanent dedicada a explicar el context social, cultural i artístic. També realitzen diferents exposicions temporals.

Web: Casa Vicens
Adreça: carrer de les Carolines, 20-26, 08012 Barcelona

Casa vicens

Joan Miró Foundation

La Fundació Joan Miró, és un espai dedicat a la difusió de l’obra de l’artista. Joan Miró va crear un llenguatge únic i molt personal, convertint-se en un dels artistes més influents del segle XX. En el museu pots trobar també altres obres actuals.

Web: Fundació Joan Miró
Adreça: parc de Montjuïc, 08038 Barcelona

Joan Miró Foundation

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Aquesta és una visita obligada si estàs a Barcelona, el museu recull una de les exposicions més excepcionals a nivell mundial d’art romànic. Si desitges treure-li el màxim profit a l’espai, és important que facis el recorregut amb la tauleta del museu. L’edifici construït per a l’exposició universal del 1929 ja mereix una visita, així com les magnífiques vistes que podràs observar de la ciutat Comtal.

Web: MNAC
Adreça: Palau Nacional, parc de Montjuïc, 08038 Barcelona.

Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Museu Marilyn Monroe, Casa Museu – Cal Gerrer

La Casa Museu-Cal Gerrer és un museu molt singular. Es troba en un bell edifici situat en un raconet de la plaça Octavià, amb unes belles vistes al Monestir de Sant Cugat. És un museu privat en el qual podràs gaudir d’una exposició sobre Marilyn Monroe, es mostren objectes, publicacions i pel·lícules de l’artista. Tot això gràcies al gran col·leccionista Frederic Cabanas, artista, que també homenatja en les diferents sales del museu als artistes de la saga familiar. Tot amb una bella reconstrucció de l’edifici i interpretació expositiva.

Web: Casa Museu – Cal gerrer
Adreça: carrer Santiago Rusiñol, 60, (plaça de Octavià) · 08172 Sant Cugat del Vallès · Barcelona.

Museu Marilyn Monroe, Casa Museu - Cal Gerrer

Museu de Badalona – BAETULO

Passejar-te per una autèntica ciutat romana és el que ens ofereix el Museu de Badalona. Podem visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya. En la seva exposició permanent mostra principalment peces de la Baetulo romana.

Web: Museu de Badalona
Adreça: plaça Assemblea de Catalunya, 1, 08911 Badalona, Barcelona.

Museu de Badalona - BAETULO

Museu Europeu d’Art Modern

Situat en el Palau Gomis, en una dels carrerons del barri del Born de Barcelona, s’exposa el millor art figuratiu contemporani. Aquest tipus d’art normalment no s’exposa en museus d’art contemporani, que s’identifica més amb l’abstracció i experimentació. És una molt bona proposta, que et recomanem.

Web: Museu Europeu d’Art Modern
Adreça: carrer de la Barra de Ferro, 5, 08003 Barcelona.

Museu Europeu d'Art Modern

Museu Marítim de Barcelona

El Museu Marítim de Barcelona és un referent de la cultura marítima catalana i mediterrània. En la seva visita no solament gaudiràs d’un gran espai d’interpretació i difusió del món marítim, sinó que podràs veure el magnífic edifici que alberga el museu, les Drassanes Reals.

Web: Museu Marítim de Barcelona
Adreça: avinguda de les Drassanes, s/n, 08001 Barcelona.

Museu Marítim de Barcelona

Museu d’Història de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya és un museu nacional que engloba la història catalana, des de la prehistòria fins al s. XXI. Si visites l’espai podràs trobar peces i recreacions que conviden al visitant a conèixer la història de Catalunya de forma interactiva i superinteressant. Com us comentem, aquest espai aposta per una museïtzació dinàmica i participativa que farà al visitant entendre i conèixer a partir de l’aplicació i de l’observació dels processos.

Un altre motiu per visitar aquest espai és la seva localització al Palau del Mar de Barcelona, des de la seva terrassa podràs gaudir d’una vista del port vell immillorable i tenir una altra perspectiva de la ciutat.

Web: Museu d’Història de Catalunya
Adreça: Plaça de Pau Vila, 3, 08039 Barcelona

Museu d'Història de Catalunya

Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani

El Centre Grau-Garriga, el primer centre d’art tèxtil contemporani de tot el país. Cal Quitèria a Sant Cugat del Vallès, és l’espai on se situa aquest nou equipament cultural que té com a objectiu difondre aquesta disciplina artística tan important del municipi gràcies a la destacada personalitat de Josep Grau-Garriga.

Podreu gaudir d’una gran varietat d’obres d’art tèxtil  i dels tapissos creats pel santcugatenc Grau-Garriga. Però, a més, també es realitzaran una gran quantitat d’activitats, exposicions i trobades.

Web: Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani
Adreça: Plaça de Can Quitèria, 1, 08172 Sant Cugat del Vallès, Barcelona

centre grau garriga

Museu d’Arqueologia de Catalunya

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) conserva i exposa la col·lecció arqueològica més important de Catalunya. Per aquest motiu,  el museu esdevé una destinació museística i patrimonial imprescindible per conèixer l’arqueologia, la història i l’art antic de l’actual territori català. Aquest museu de caràcter nacional presenta de manera acurada les peces arqueològiques més importants de Catalunya i permeten conèixer la història i els processos històrics i culturals que varen succeir.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) integra cinc grans equipaments museístics: el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, seu central de la institució, el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, la ciutat grecoromana d’Empúries, a L’Escala; la ciutadella ibèrica d’Ullastret, a Ullastret; i el Castell i conjunt arqueològic d’Olèrdola, a Olèrdola. A més, el museu gestiona també el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), amb seu a Girona, els Dipòsits Nacionals d’Arqueologia, ubicats a Cervera, i el Centre de Recerca “Ibèria Graeca”, amb seu a l’Escala.

El museu es localitza molt a prop del Teatre Grec i el Teatre Lliure. Si us trobeu per la zona, no us ho perdeu!

Web: Museu d’Arqueologia de Catalunya
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 39, 08038 Barcelona

museu arqueologia de catalunya

visitmuseum.cat

Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat

Un altre museu únic a visitar és el Museu del Còmic i la Il·lustració, el primer a obrir les portes en el nostre territori. L’equipament està situat en un edifici de meitat del segle XIX, tota una obra arquitectònica. Si el visites descobrirem un recorregut per la història dels còmics i els seus protagonistes, per les diferents etapes del mitjà i evolució del seu llenguatge. Tot això a través de centenars de capçaleres aparegudes en el període 1865/2000. Amb especial incidència en obra original. 135 anys de narrativa gràfica que han fet del “Tebeo” o Còmic un art major.

Web: Museu del Còmic i la il·lustració
Adreça: Plaça de Pep Ventura, 1, 08172 Sant Cugat del Vallès, Barcelona

Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat

Mines prehistòriques de Can Tintorer

A la ciutat de Gavà es troba uns dels museus prehistòrics neolítics més especials de tota Catalunya, les mines Can Tintorer, tot un jaciment únic que presenta una mina neolítica i permet veure com vivien en aquella zona en un temps tan antic. Es tracta de les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà, patrimoni únic i singular.

El Parc arqueològic presenta una museogràfica moderna, on el visitant pot copsar la magnitud del jaciment i conèixer el sistema de vida i les creences dels nostres avantpassats mitjançant avançats elements audiovisuals i multimèdia.

Web: Parc Arqueològic Mines de Can Tintorer
Adreça: Carrer de Jaume I, 7, 08850 Gavà, Barcelona

Mines prehistòriques de Can Tintorer

Arqueo Xarxa

Museu Maricel a Sitges

El museu Maricel de Sitges es localitza a un palau espectacular a peu de mar construït a principis del s. XX, tota una bellesa arquitectònica. L’espai museístic mostra un itinerari artístic complet des del segle X al realisme i figuració de la primera meitat del segle XX a través de les col·leccions d’art del Dr. Jesús Pérez-Rosales i de la Vila de Sitges, amb obres de gran qualitat. No us ho perdeu!

Web: Museu Maricel
Adreça: C. de Fonollar, 7, 08870 Sitges, Barcelona

Museu Maricel a Sitges

Garraf turisme

Celler Modernista de Sant Cugat

Edifici modernista, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, mestre de l’arquitectura agrària que uneix el modernisme gaudinià i el racionalisme noucentista, presenta una museïtzació que explica la història de la cooperativa que en va encarregar la seva construcció, el procés de l’elaboració del vi i l’obra del mestre Martinell.

Web: Celler Modernista Sant Cugat del Vallès
Adreça: Carrer de Sant Medir, 24, Sant Cugat del Vallès

Celler modernista

Esperem que t’hagi agradat aquesta selecció i que organitzis la teva agenda per a visitar-los. Val la pena!