Claustró
Al costat occidental del Claustre, a llevant de la plaça de l’Om, hi ha el Claustró, un edifici renaixentista de finals del segle XVI, obra del mestre de cases Cristòfol Reguer. La porxada renaixentista és concebuda com un teló de fons del portal d’entrada al Monestir.
Església paleocristiana
Al pati del Claustre es conserven visibles els fonaments de l’antiga basílica paleocristiana, construïda en el segle V per al culte a les relíquies del màrtir Cugat, mort l’any 304 durant les persecucions als cristians de l’emperador Dioclecià.
Portal enigmàtic
Molt a prop d’aquesta portada de l’església, al mur de llevant del Claustre i entre la façana de la sala capitular i el cos perpendicular de l’actual església, hi ha les restes d’un mur antic del segle X amb un portal de punt rodó de la mateixa època, posteriorment tapiat amb carreus ben escairats. La seva bona factura i la ubicació fan pensar que potser es tracta de…
Sala capitular gòtica
Cada matí, els monjos es reuneixen a la sala capitular i llegeixen un capítol de la regla de sant Benet. D’aquí en ve el nom. La sala també és l’espai de reunió on parlen sobre qüestions d’economia i bon govern, confessen les petites faltes i elegeixen els càrrecs del Monestir. És, per tant, un dels espais més importants per a l’organització de la vida dels monjos.
Claustre renaixentista
La creació de cases pròpies per a cada administració o ofici monàstic fa que els detentors dels càrrecs hi vagin a viure. L’humanisme renaixentista també afavoreix que es construeixin cel·les individuals per als monjos joves, cosa que obliga a construir un pis damunt de les galeries romàniques del Claustre.
Sala capitular barroca
En la segona meitat del segle XVIII s’ha perdut el costum del menjar comunitari i, atès el mal estat de la sala capitular gòtica, se’n construeix una de nova en l’espai de l’antiga cuina i una part del refetor. De la seva decoració, només en resten algunes motllures i les pintures de la vida de sant Benet, actualment exposades a l’església.